Maak kennis met de wereld van hardlopen

Wist je dat hardlopen in Nederland en Vlaanderen andere benamingen heeft? In Nederland heet een rondje rennen namelijk hardlopen, terwijl dit in Vlaanderen gewoon ‘lopen’ heet. Hardlopen is een vorm van atletiek en men kan deze sport zowel recreatief of als wedstrijdsport inzetten. Het mooie aan deze sport is dat het bijna voor ieder mens geschikt is. Zo lang je kunt lopen, kan je meestal ook hardlopen. Hierbij moet wel duidelijk gemaakt worden dat hardlopen oefening nodig heeft. Je kunt vaak niet in één keer beginnen met 10 km. In deze blog lees je meer over het onderwerp hardlopen.

Welke spullen heb je nodig voor je begint met hardlopen?

Het is bij deze sport belangrijk dat je een lichte outfit draagt. Des te minder gewicht je mee dient te zeulen tijdens het rennen, des te beter het zal gaan. Wanneer je graag wil weten wat de beste hardloop outfit is kan je gerust bij een sportwinkel om advies vragen. Goede hardloopschoenen zijn minstens even belangrijk, hiermee kan je blessures namelijk voorkomen. Daarnaast is het tegenwoordig meer dan gebruikelijk om een smartwatch of smartphone app in te zetten tijdens het hardlopen. Hiermee meet je het aantal kilometers en de calorieën die je hebt verbrand.

Wat is eigenlijk het verschil tussen joggen en hardlopen?

Is het alleen een verschil in benaming of zijn hardlopen en joggen echt twee verschillende sporten? Hardlopen en joggen zijn wel degelijk twee verschillende soorten bewegingsmogelijkheden. Waar hardlopen betekent dat je echt 8 km per uur of harder dient te rennen, is joggen eigenlijk een rustigere en langzamere vorm van hardlopen. Daarnaast wordt hardlopen veel vaker als prestatiegericht omschreven. Hardlopen gaat erom wie het snelste kan rennen en wie de records behaalt. Joggen is juist bedoelt als een intensieve maar veel relaxtere manier van bewegen. Zonder dat er een prestatie aan vast zit.